İsviçre Başkonosolosu Mardin’de - Karyo Hliso
Yusuf Begtas:

İsviçre Başkonosolosu Mardin’de

Malfono Yusuf Beğtaş
İsviçre Başkonosolosu Mardin’de

İstanbul İsviçre Başkonsolosu Sayın Julien Thoni’yi 7-8 Şubat 2022’de Mardin’de misafir ettik.  Ve imkânlar ölçüsünde gezdirdik. Mardin’in ruhunu hissettirdik. 


https://www.facebook.com/683934726/posts/10160073253549727/

Yaşadığımız yere zenginlik katacak olan o yerden/hayattan öğrendiklerimiz değil. Esas olan o yerin/hayatın içsel dünyamızda taşıdığı anlamlar/değerlerin bizde ortaya çıkaracaklarıdır. Onların bize yüklediği sorumluluklardır. O sorumluluğu kavradığımızda, karamsarlık yaratan mevcut olumsuzluklardan kurtulmak için ‘‘gelişme sağlayacak kadar düşünmenin önemini’’ hissedeceğiz ve göreceğiz. 

İşte o zaman hayatta kalmaya yetecek kadar düşünmenin olumsuzluklarına karşı tedbirleri/reçeteleri geliştirme becerisini kazanmış oluruz.

Ve o zaman daha insanın yaşama dair anlamı/doyumu maddiyattan/paradan değil, toplumun geneline (ve başkalarına) ürettiği hizmetten geldiği daha rahat anlaşılacaktır. Çünkü bireysel çıkarlar devamlı genelin/bütünün faydasında saklıdır. Tıpkı asmadaki çubuğun faydası asmada olduğu gibi… 

Bu bağlamda dünyaca ünlü Alman filozof Max Ferdinand Scheler (1874-1928) şöyle fikir beyan etmektedir: ‘‘Her ulus, büyük medeni akışla birleşen ve ona karışan bir sudur. O kendinden bir şeyler getirir; fakat onu büyük akışa katmasını bilmezse, hiçbir şey olmayacaktır. Medeni akışa ayak uydurmak demek ona karıştığı yere kadar bütün fikir mahsullerini tanımak ve onlarla yoğurulmak demektir.’’

Unutmamak gerekir ki, maddi/ekonomik ve manevi/kültürel çabalar birbirini tamamlayan sacayaklarıdır. Biri olmaz ise, diğeri eksik ve aksak kalır.

Ancak hayatın akışı içinde bu iki çabayı gözettiğimizde, bu iki çabayı yerine getirme uğraşı verirken, sahip olduğumuz nimetlerin farkına daha çok vardığımızda, hayatın değerini daha çok kavrarız, daha geniş bir perspektif duygusuyla yaşamaya başlarız. Bu da hayatımızın pozitif yönde değişmesine neden olur.

Çünkü hayatımızdaki iyiliklerin/güzelliklerin/değerlerin kıymetini daha iyi anladığımızda, daha fazla takdir ettiğimizde, o iyilikler/güzellikler/değerler daha çok artacaktır. Biz de maddi ve manevi yönden daha çok kazanmış oluruz.

Görseller için lütfen verili linke bakınız.


https://www.facebook.com/683934726/posts/10160073253549727/

Saygılarla.

Malfono Yusuf Beğtaş


 
Read more articles

Turkish Articles




Please Leave Your Thinking

Leave a Comment

You can also send us an email to karyohliso@gmail.com